ALTINOVA OKUYOR

ALTINOVA OKUYOR

ABAD(Artukluda Başarıyı Artırma Dönemi )Projesi kapsamında hazırlamış olduğumuz Eylem Planına Göre Nisan-Mayıs döneminin Sosyal Etkinlik Alanında 'Okul içi kitap okuma yarışmalarının düzenlenmesi''çalışmamızı gerçekleştirdik.

  1. Düzenli olarak kitap okumak kelime dağarcığını geliştirir. Kabul etmek gerekir ki, bir dili bin kelime ile konuşmakla on bin kelime ile konuşmak arasında fark var. İnsanların bir arada yaşayabilmesinin temelinde iletişim kurmanın bulunduğunu düşünürsek, en büyük ihtiyacımız kendimizi doğru ifade edebilmektir. İfade ve iletişim becerilerini geliştirmenin yolu ise okumaktan geçer. Yeni kelimeler öğrenmek, farklı ifade biçimlerini tanımak bu becerilerin geliştirilmesine katkı sağlar.
  2. Kitaplar, empati yeteneğini geliştirir. Empati, en basit haliyle, olay ve durumlara başkalarının gözünden bakabilmektir. İlişkilerde en çok ihtiyaç duyulan bu yetenek, insanların birbirini anlamalarını, durum değerlendirmeleri yaparken karşı tarafın da içinde bulunduğu şartları değerlendirmelerini, müşterek olaylara daha objektif ve anlayışlı yaklaşabilmelerini sağlar. Kitap okumanın en büyük faydalarından biri de farklı bakış açıları ve düşünceleri öğreterek empati yeteneğini geliştirmesidir.
  3. Okumak zeka kapasitesini arttırır. Yapılan araştırmalar, kitap okumanın beyin hücreleri arasında yeni nöron bağlantıları oluşturarak zeka kapasitesini ve düşünce gücünü arttırdığını göstermiştir.
  4. Kitap okumak bilgi birikimini arttırır. Özel bir konuda bilgi vermek üzere yazılmış olmasa bile, her kitap yeni bir şeyler öğretir. Böylece bilgi birikimi artar ve buna bağlı olarak düşünce ve ifade yeteneği gelişir.
  5. Okuma alışkanlığı yaratıcılığı arttırır. Kitap okurken hayal gücü harekete geçer. Hatta bazı kitapları okurken, kastı okuyucu tarafından oluşturulmuş bir sinema filmi izliyormuş gibi hissettirir. Hayal gücündeki bu hareket yaratıcı düşünceyi tetikler ve geliştirir.
  6. Düzenli kitap okumak odaklanmayı kolaylaştırır ve güçlendirir. Okumak başlı başına odaklanmayı gerektiren bir eylemdir. Düzenli olarak kitap okumak daha çok odaklanmaya itecek ve böylece her alanda odaklanma kolaylaşacak ve güçlenecektir.
  7. Kitaplar uzmanlığın anahtarıdır. Eğitim alınan ya da üzerinde çalışılan bir konuda çokça kitap okumak, o konuda uzmanlaşmayı sağlayacaktır. Bu da alanında en iyi olmak, hatta daha çok kazanç sağlamak demektir.
  8. Kitap okuma alışkanlığı hafızayı güçlendirir. Nasıl ki egzersiz yapmak iskelet ve kas sistemini geliştiriyorsa, kitap okumak ta aynı şekilde hafızayı ve anlama yeteneğini kuvvetlendirir. Bir başka deyişle kitap okumak beynin egzersizidir.
  9. Kitap okumak stresi azaltır. Gündelik hayatın ve rutinlerin getirdiği olumsuz düşüncelerden uzaklaştırarak zihni rahatlatır. Bu rahatlama ile birlikte uyku kalitesi de artar.
  10. Okumak yazılı ve sözlü ifade yeteneğini geliştirir. Kelime haznesi genişledikçe dili konuşmak veya bir dilde yazmak, kelimelerle dans etmek haline dönüşür. Böylece kişinin kendini ifade edebilmek için birden fazla seçeneği olur.

03.05.2024 22

03-05-202403-05-202403-05-202403-05-2024